Show News | Echipamente si materiale electrice Omologate ENEL

Cautati aici matricola, codul sau produsul dorit

    Enel a pornit ofensiva contoarelor inteligente, dar viteza de implementare tine de vointa ANRE

Publicat in data : 2017.05.12




Obligativitatea introducerii contoarelor inteligente pentru companiile de distributie de energie electrica din Romania a devenit o realitate de vreo doi ani incoace. Cu toate ca avantajele acestor contoare pentru consumator si operatorul de distributie sunt demonstrate deja in tarile care utilizeaza acest sistem de cativa ani buni, in Romania operatiunea care tine de imbunatatirea serviciului de distributie se parcurge inca doar cu viteza intai. Pentru ca orice investitii ale companiilor de profil se regasesc in factura finala de energie, Autoritatea Nationala de Reglementare aproba anual un numar limitat de contoare inteligente, astfel incat consumatorii sa nu resimta accentuat aceste costuri suplimentare. Un motiv suficient de bine intemeiat incat unii distribuitori sa nu se grabeasca. Pe de alta parte insa, rezultatele contorizarii inteligente sunt cat se poate de concrete, incepand cu reducerea consumului si pana la reducerea timpilor de interventie acolo unde apar defectiuni in retea.

Cele trei companii E-Distributie apartinand grupului Enel Romania au demarat procesul de schimbare a contoarelor de energie electrica in urma cu doi ani, in conditiile in care in Italia, spre exemplu, operatiunea a inceput in urma cu 17 ani, perioada in care la aproape 40 de milioane de consumatori au fost instalate asemenea contoare. Cum in Romania, Enel detine trei companii de distributie si 2,8 milioane de consumatori, in ritmul montarii a 150.000 de contoare pe an ne va mai trebui ceva vreme pana sa beneficiem toti de acest sistem. NU mai vorbim aici despre celelalte companii de distributie, care inca se mai gandesc cand si cum sa porneasca. Imbucurator este faptul ca E-distributie a ales ca furnizor de contoare inteligente o companie romaneasca (AEM Timisoara), dupa un proces de selectie extrem de riguros. Practic, in ultimii doi ani, AEM Timisoara a produs pentru Enel 400.000 de contoare, iar in acest an vor mai fi livrate inca 150.000.

Consumatorii din Romania ar trebui sa stie insa si care sunt avantajele acestor contoare, inainte de a li se insufla ideea ca vor aparea costuri suplimentare cu instalarea lor.

Un contor inteligent este practic un mic calculator care memoreaza si stocheaza toate datele privind consumul de energie electrica, care sunt transmise apoi catre un post de transformare si de aici la un sistem central la care utilizatorul are acces. Se realizeaza astfel o monitorizare a consumului si a retelei si, ceea ce este foarte important, consumatorul are posibilitatea de a solicita furnizorului de energie tarife diferentiate pe intervale orare si implicit o oferta personalizata. Contoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul E-Distributie pentru a putea fi realizat, de la distanta, automatizat, un flux bidirectional de comunicare, in orice moment.

Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanta va oferi o gama larga de beneficii clientilor. Prin sistemul de contorizare inteligenta se vor putea realiza citiri de la distanta a consumului de energie electrica, dar si operatiuni comerciale precum schimbari tarifare, conectari si deconectari, sporind astfel confortul clientilor si reducand inconvenienta vizitelor la locatie. Astfel, furnizorii vor putea utiliza citirile automate oferite de contorul in loc de estimari, pentru facturare, astfel incat facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrica.

In plus, clientii vor putea avea acces la informatii detaliate si actualizate la zi cu privire la consumul lor de energie. Aceasta monitorizare in timp real le va permite acestora sa-si planifice in mod adecvat consumul de energie. Contoarele inteligente colecteaza date privind calitatea furnizarii de energie electrica, monitorizand in timp real continuitatea serviciului, raportand erori in sistemul de retea sau defectiuni si localizand anomaliile posibil cauzate de consumul necontorizat de energie.

Companiile de distributie de electricitate ale grupului Enel, liderul mondial si pionier in tehnologia pentru contorizare inteligenta, vor instala in 2017 peste 150.000 de contoare inteligente in regiunile in care activeaza in Romania – Muntenia Sud, Dobrogea si Banat, ca urmare a aprobarii de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a celui de-al treilea proiect pilot de instalare a contoarelor inteligente.Acest nou proiect, precum si cele anterioare in baza carora au fost deja instalate 140.000 de contoare inteligente, sunt parte a strategiei Enel pe termen mediu de a instala contoare inteligente pentru intreaga baza de 2.8 milioane de clienti din Romania.

Unitate Periferica, UP 2008 UE 8 celule pentru telecontrolul si supervizarea postului de transformare

Aparat periferic pentru telecontrolul si supravegherea statiilor electrice extinse TPT 2020


Stirea anterioaraStirea urmatoare